...een moment geduld...
Vragen? Stel ze direct

Veiligheid staat boven alles. Om de veiligheid van personen bij het gebruik van automatische deuren te garanderen is er de EN 16005 norm. Wat houdt dit in en voor wie is dit van toepassing?

Automatische toegangsdeuren zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Winkels, woonvoorzieningen, openbare ruimten; elektrische schuifdeuren bieden ‘een warm welkom’. Draaideurautomaten of anders gezegd automatische draaideuren worden juist vaker toegepast bij nauwe passages en gangen zoals ziekenhuizen, om zo bijvoorbeeld tocht te vermijden en energie te besparen.

Elektrische deuropener mag geen letsel veroorzaken

Wanneer klanten, bezoekers of medewerkers uw pand in- en uitgaan, wilt u er zeker van zijn dat dit veilig en verantwoord mogelijk is. En zeker in het geval van nood zoals brand, mag de elektrische deuropener niet weigeren. Daarom is er de EN 16005 norm, een verplichte veiligheidsnorm, mede bedoeld ter bescherming van kwetsbare mensen, waaronder mensen met een handicap, ouderen en kinderen. De EN 16005 norm waarborgt de veiligheid van personen bij het gebruik van automatische deuren die horizontaal bewegen. Denk aan elektrische schuifdeuren, draaideuren, vouwdeuren en carrouseldeuren. Ook alle onderdelen van automatische schuifdeuren moeten voldoen aan de EN 16005 norm. Denk aan automatische deuropeners die elektrische schuifdeuren op afstand openen en de elektrische deurdranger, die automatische draaideuren weer laat sluiten na handmatig openen. 

Norm voor automatische schuifdeuren?

De EN 16005 is een nieuwe Europese norm en geldt voor alle landen die zijn aangesloten bij de ECN (Europees Comité voor Normalisatie). Dit betekent dat ook België en Nederland aan deze norm moeten voldoen. Bij nieuwe installaties dient de leverancier samen met de opdrachtgever een risico-inschatting van de situatie te maken en daarop, afhankelijk van doelgroep, te acteren met al dan niet aanvullende veiligheidsvoorzieningen. 

Service en onderhoud

Om aan de EN16005 norm voor elektrische schuifdeuren te blijven voldoen moet minstens 1 keer per jaar onderhoud worden uitgevoerd op automatische schuifdeuren, waaronder ook de deursluiters en automatische deuropener. Als de norm niet wordt nageleefd en er doet zich een veiligheidsprobleem voor, dat te wijten is aan nalatigheid, kunt u hiervoor aansprakelijk gesteld worden. We informeren u graag over de mogelijkheden.

Bij AAproTec staan we voor hoogwaardige toegangsoplossingen en uitstekende service. De tevredenheid van onze klanten geeft ons team  de energie om altijd de beste prestaties te leveren. Daarom presenteren we met trots enkele van onze referenties. Ontdek hoe wij een breed scala aan bedrijven helpen bij het betrouwbaar houden en verbeteren van hun toegangsoplossingen.

Copyright AAproTec 2024 | Algemene voorwaarden | Privacy Policy | Realisatie: [b]reik.
VCA Gecertificeerd
Lid Nebrin
Lid Koninklijke Metaalunie
VCA Gecertificeerd
Terugbelverzoek achterlaten

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

    Naam *

    Telefoonnummer *